;

Evacuator pentru ca – Electromotorul este una dintre componentele esentiale ale unui autovehicul, fara de care pornirea si functionarea acestuia nu ar fi posibila. Din acest motiv, este si unul dintre elementele predispuse la a se uza sau defecta mult mai rapid decat altele.

componente-electromotor-1
Electromotor

Ce este electromotorul, din ce este alcatuit si cum functioneaza?

Aceasta componenta esentiala este practic motorul de pornire al oricarei masini. Se afla printre cele mai importante piese din constructia unui autovehicul. Fara aceasta, operatiunea de pornire nu ar avea loc, iar deplasarea in conditii optime nu ar fi posibila.

componente-electromotor-evacuator-24-evacuator chisinau-evacuator moldova
Componente Electromotor

Un electromotor este alcatuit din mai multe elemente, care actioneaza impreuna, formand un ansamblu:

Stator (este componenta fixa a unui demaror);

Rotor (spre deosebire de stator, reprezinta o piesa mobila din circuitul unui electromotor, insa impreuna cu acesta (cu statorul), actionate de un curent electric, produc un camp energetic ce pune motorul in functiune);

Perii colectoare (au rol in asigurarea si transmiterea curentului electric catre cele doua componente de mai sus);

Bucse (sunt elementele care stabilizeaza demarorul);

Ambreiaj (ajuta la mentinerea unei turatii regulate a electromotorului);

Solenoid (este denumit si bobina si se gaseste pe peretii cilindrului, alaturi de rotor. Este cel care cupleaza circuitul electromagnetic, fiind componenta ce pune in functiune intregul ansamblu al electromotorului, din momentul in care cheia se invarte in contact pentru a porni motorul masinii).

Care sunt simptomele unui electromotor defect?

Atunci cand electromotorul are o functionare defectuoasa, semn ca incepe sa de uzeze, anumite semnale si simptome vor arata acest lucru. Uneori acestea pot fi extrem de vizibile, alteori un sofer nu isi poate da seama care este tocmai problema. Masina lui nu functioneaza bine sau pentru care nu porneste. Iata care sunt simptomele care arata ca un electromotor este defect:

Pornirea masinii se realizeaza cu intarziere sau este ingreunata – mai ales “la cald”, cand motorul nu este complet racit. Chiar daca actionezi contactul in mod repetat, vei observa ca masina refuza sa porneasca. Insa, inainte de a “da vina” pe electromotor, ar trebui sa te asiguri ca bateria este incarcata si ca aceasta transmite suficient curent electric.

Se pot sezisa si auzi zgomote ciudate, dubioase – acestea pot sa provina din diferite motive si surse, cum ar fi volanta crapata sau uzata, pistoane uzate, dar si de la solenoid (componenta a electomotorului).

In acest caz ar fi mai bine sa transportati automobilul Dvs. pina la un specialist in domeniu. Pentru a face acest lucru in plina Siguranta si cu Maxim Profesionalism cu ajutorul celor de la evacuatormoldova.md sau la Nr de telefon scurt: 022 800 800

In raport cu motorul, electromotorul s-ar putea sa inregistreze anumite “anomalii” – spre exemplu, este posibil ca atunci cand motorul masinii nu poate porni, electomotorul sa fie cauza, pentru ca acesta nu asigura necesarul de energie electrica motorului, ceea ii ingreuneaza si impiedica pornirea.

Cauzele pot fi multiple: de la uzarea anumitor componente ale elecromotorului (carbuni insuficienti sau volanta uzata), pana la realizarea necorespunzatoare a unor legaturi intre componentele esentiale, motiv pentru care curentul electric se poate pierde pe parcursul traseului.

In acest caz, cel mai bine ar fi sa consulti un specialist, programand o vizita la un service auto, unde un mecanic avizat sa iti dea diagnosticul exact.

Desigur de transportarea automobilului defectat la un service specializat foloseste Serviciu Evacuator 24 ore pe intreg teritoriul Republicii Moldova de la evacuator.md sau la Nr de Telefon: 022 800 800

La rotirea cheiei in contact, nu se aude niciun zgomot specific si normal acestei operatiuni – In mod normal, atunci cand vrei sa pornesti motorul masinii si actionezi contactul, ar trebui sa sesizi un sunet firesc. Daca acesta nu apare, este posibil ca butucul sa fie defect, dar la fel de probabil este ca electromotorul sa fie stricat.

Din ce cauze se poate defecta electromotorul?

Din punctul de vedere al tipului de componente auto, electomotoarele fac parte din acea categorie ce are o durata de viata destul de indelungata, nu este o piesa consumabila, ce necesita a fi inlocuita dupa o anumita perioada de timp sau dupa o limita de kilometri parcursi cu masina.

In principiu, un electromotor poate functiona in perfecta stare chiar si cativa ani buni, necesitand o ingrijire si o atentie minima.

Cu toate acestea, sunt anumite actiuni pe care soferii le comit in mod frecvent eronat, anumite comportamente nepotrivite sau obiceiuri “nesanatoase” ce afecteaza existenta electromotorului si ii scurteaza durata de functionare.

Iata care sunt cauzele ce pot duce la uzarea si/sau defectarea unui electromotor:

Probleme cu/ la alimentare – Atunci cand alimentarea si transmisia curentului electric se produce cu oscilatii.

Acest lucru se intampla cu frecventa (fie o sarcina prea mare de energie electrica este transmisa catre electomotor, fie prea mica), demarorul poate trece prin diverse stari, de la supraincalzire si supraincarcare, pana la aflarea acestuia in subtensiune.

In acest fel, pentru ca se produce aceasta discrepanta, durata de existenta a unui electromotor se poate diminua considerabil.

Este esential sa verifici la un anumit interval tensiunea din bornele bateriei si, daca observi ca sunt inregistrate dificultati la pornirea motorului, din aceste considerente, sa remediezi problema pana cand nu este prea tarziu.

Chiar daca ai depistat ca electromotorul da semne de eventuale defectiuni recomandam sa folositi un serviciu de evacuator 24 ore de la evacuatormoldova.md sau Nr de Telefon: 022 800 800.

Umiditatea excesiva – Condensul rezultat in urma intervalului prea mare de la oprirea motorului pana la repornirea acestuia poate fi destul de daunator pentru electromotor.

In momentul in care motorul este cald, apa este evaporata, insa cand acesta este rece, umezeala existenta poate reprezenta un factor decisiv pentru deteriorarea inzolatiei motorului si corodarea acesteia.

Ideal ar fi ca orice sofer sa nu permita sa treaca un timp prea indelungat de la oprirea motorului pana la repornirea acestuia, evident in masura in care se poate, pentru a impiedica aparitia condensului.

Acumularile de praf – Praful poate fi un inamic destul de puternic pentru electomotor, dar si pentru alte compenente ale unei masini. Chiar daca particulele sunt destul de mici, acestea acumulandu-se in timp, poate duce la deterioarea demarorului, prin blocarea elementelor, ceea ce duce la supraincalzire, deci la functionarea defectuasa a acestei componente.

Lubrifierea insuficienta – Daca un sistem nu este lubrifiat corespunzator, in timp, acesta se poate defecta din cauza fortei de frecare excesive dintre piesele componente. Pe de alta parte, nici lubrifierea prea abundenta nu este recomandata, intrucat aceasta poate duce la supraincalzirea sistemului.

Caldura excesiva – Atunci cand electromotorul se supraincalzeste in mod constant, poate provoca o topire a sistemului de protectie, ce inconjoara bobina. Daca bobina nu mai este protejata, se poate produce mai des aparitia unui scurtcircuit care este menit sa defecteze intregul sistem al electromotorului. Din acest motiv, ar trebui sa te asiguri ca aceasta componenta cheie a oricarei masini este bine ventilata, astfel incat supraincalzirea sa fie evitata.

Supraincalzirea pieselor automobilului de cele mai dese ori pot provoca incendierea automobilului. Este absolut recomandat folosirea unui EVACUATOR pentru transportarea automobilului Dvs. la un service specializat. Nu Ezitati si Apelati la 022 800 800

Leave a comment

Adresă

st. Socoleni 31, mun. Chișinău
Republica Moldova

Contacte

☏ +373 22 800 800
club.auto.asist@gmail.com

* Informații referitor la prețuri, disponibilitatea evacuatoarelor și programul de lucru vor fi stabilite telefonic cu unul dintre operatorii companiei

2022. Evacuator.md - Toate drepturile rezervate.